Multe dintre produsele cosmetice conțin ingrediente ce ne dăunează, iar în timp, pot cauza chiar probleme grave de sănătate. Atenția la etichetă este primul pas spre prevenirea acestor probleme. Am selectat unele dintre cele mai nocive ingrediente și alternativele naturale ale acestora.

Parabenii

Mulți dintre noi cunoaștem influența negativă a parabenilor. Aceștia se găsesc în majoritatea produselor, de la săpunuri până la detergenții de rufe. Parabenii au rolul de a conserva formulele și de a prelungi viața produselor cosmetice. Produsele ce conțin parabeni pot fi înlocuite cu produse naturale, care sunt cunoscute pentru termenul de expirare destul de scurt. Un înlocuitor al parabenilor, tot mai des folosit, este leuconostocul, o bacterie gram pozitivă ce se găsește în ridichi. Aceasta poate prelungi viața cosmeticelor naturale până la 12 luni.

Polietilen glicol

Polietilen glicol (sau PEG), este de fapt o clasă de ingrediente care pot emulsiona o formulă cosmetică și sporesc gradul de penetrare a altor ingrediente în piele. Ele pot fi adesea contaminate cu impurități, cum ar fi metale grele sau chiar cu oxid de etilenă (utilizat în fabricarea iperitei, un compus chimic extrem de periculos).

O opțiunea naturală este cetearyl olivate, un element emulsiv natural extras din măsline. Acizii grași din măsline dau acestui emulsifiant proprietăți profund hidratante, ajutând la netezirea pielii. Acest emulsifiant se găsește în majoritatea cosmeticelor naturale oferindu-le o textură mătăsoasă.

Propilen glicol

Propilen glicol este un alcool organic frecvent utilizat ca agent de condiționare a pielii. Acesta a fost asociat cu dermatita de contact precum și cu dermatita alergică. Aceste efecte de sensibilizare se pot manifesta la concentrații de propilenglicol mici, chiar și 2%. Acesta este motivul principal pentru care persoanele cu sensibilitate ar trebui să evite produsele ce conțin propilen glicol.

Opțiunea naturală pentru acest ingredient poate fi mierea. Aceasta este un umectant, ceea ce înseamnă că atrage și păstrează umiditatea produselor și ajută la hidratarea naturală a pielii.

Dimeticona

Dimeticona este un siliciu sintetic care este utilizat pentru textură și ajută ca produsele să fie întinse mai ușor. Dimecitona formează o barieră protectoare pe piele și completează aspectul liniilor fine si a ridurilor prin umplerea lor. Bariera formează și un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și contribuie, în timp, la uscarea pielii și a tenului. Din cauza impactului asupra sănătății, folosirea acestui ingredient a fost restricționată în Canada.

O alternativă naturală este extractul de muschi irlandez. Acesta formează o peliculă protectoare pentru a preveni pierderea de umiditate putând reduce apariția pigmentării.

Sursa informații articol.